孔雀
原帖由 Paul 於 2007-8-1 10:55 發表
你都識attach個表出黎, 基督教根本就係被分支...

以教義來說, 天主教教義根本不完全合乎聖經教導...  

而你所說的"新教", 即係所謂的"更正教", 顧名思義是"更正"不當的東西, 有回復本初的意思, 即是糾正偏離了的. ...

如果你要回復
是不是應讀埋外典加七十賢士
耶穌當年肯定要讀的
我又唔信你有幾正途傳統
你說一下天主教邊條教義不符合聖經教義
我又不信現今你們要守不吃豬肉的聖經教義
Paul
//你說一下天主教邊條教義不符合聖經教義//

天主教有拜偶像, 同根據聖傳...  

你可以話佢教義無拜偶像云云... 呢樣野又係無得坳... 要走入佢(天主教徒)個心度睇...  不過行為可略知一二, 但係你要證據, 可以是找不到的~

//我又不信現今你們要守不吃豬肉的聖經教義//

不坳了... 以前沙文同M2傾過呢
孔雀
原帖由 Paul 於 2007-8-1 11:23 發表

天主教有拜偶像, 同根據聖傳...  

你可以話佢教義無拜偶像云云... 呢樣野又係無得坳... 要走入佢(天主教徒)個心度睇...  不過行為可略知一二, 但係你要證據, 可以是找不到的~

//我又不信現今你們要守不吃豬肉的聖經教義//

不坳了... 以前沙文同M2傾過呢

咁果隻基路伯算唔算偶像??
銅蛇又是不是??
十架不論掛死屍or只是2條木都好又算唔算偶像??
只要對住有形之物都是偶像
我不覺得基督教有什麼比 天主教 猶太教和回教更傳統
Paul
我本人沒有拜十字架的習慣
匿名
朋友,這是沒用的,以他們這樣,也許臨死前才會肯相信
Paul
兄台, 沒所謂的, 談談而己...

只歎一句... 人非草木, 誰屬無情?

孔雀
原帖由 Paul 於 2007-8-1 11:33 發表
我本人沒有拜十字架的習慣

我想知道那間教會竟然不設十架這麼高尚
拜並非要裝香
對住十架進行任何活動都屬於拜(包括星期日的崇拜)
Paul
咁我都對住老豆、阿媽、兄弟姐妹、屋企d櫈, 電視機做好多動作格...  唔通我又拜以上的人和物嗎?

最重要係講個心...  敬拜的時候是默想著耶穌, 創始的神...
孔雀
原帖由 Guest from 203.218.24.x 於 2007-8-1 11:36 發表

看來我們寧入火湖or海
也不會去相信一個要同化所有人思想的邪神
孔雀
原帖由 Paul 於 2007-8-1 11:43 發表
咁我都對住老豆、阿媽、兄弟姐妹、屋企d櫈, 電視機做好多動作格...  唔通我又拜以上的人和物嗎?

最重要係講個心...  敬拜的時候是默想著耶穌, 創始的神... ...

老豆、阿媽、兄弟姐妹 果d叫生物
屋企d櫈, 電視機做好多動作格 呢d你是可以去操控物件
2舊木叫死物 你試下星期日崇拜時上台拿走果2舊木頭 興眾人身上的十架裝飾品
看看有什麼後果
沙文
原帖由 Guest from 203.218.24.x 於 2007-7-31 19:36 發表
臨死唔信又唔怕喎,死人都有得受洗嘛

林前15:29 不然、那些為死人受洗的、將來怎樣呢.若死人總不復活、因何為他們受洗呢.
Paul
//你試下星期日崇拜時上台拿走果2舊木頭 興眾人身上的十架裝飾品
看看有什麼後果//

犯偷竊罪law...

不過我唔見我教會有人帶十字架...  

木頭方面, 我教會是有掛的, 不過崇拜時我觀察會眾和我自己都是

1. 向投影片唱歌(唔熟歌詞)
2. 合上眼唱歌(默想耶穌)

是不會向著十字架敬拜的...
Paul
又黎陰間佈導會?
沙文
今次係保羅搞的,您地兩個Paul少一齊喜樂啦
Paul
果次討論好似未有結論個喎...
沙文
經文就係結論啦。SOLA SCRIPTURA先啱丫嘛。
抽刀斷水
原帖由 Guest from 203.218.24.x 於 2007-8-1 11:36 發表

你……你就這樣撇下我們麼?
Paul
嘩!!! 抽水兄你d演技太差了
孔雀
原帖由 Paul 於 2007-8-1 12:02 發表
是不會向著十字架敬拜的...

那就叫木屍拆下十架
反正沒用 也不是對他敬拜
莫問教主
Why do you believe in God then?
What do you mean by "believing in God"?
1. Believe its existence or 2. Believe in the accuracy of the Bible?