kinghung613152
我前幾日同個耶教JJ討論三位一體同耶穌之死嘅問題,我同佢講話三位一體係由 君士坦丁宗教會議傾出來嘅,因為解釋吾到耶和華是神,耶穌又是神而創造出來,之後佢話三位一体是好簡單的物理現像,正如光由三元色的組合;原​子有電子、質子、中子三位一体,世間任何現象都離不開(​陰、陽、無極中性)三位一体

之後佢仲講耶穌死在十字架是要到陰間接受審訊去證明在人間三十三年​的人生毫無人格上的缺陷。陰間和人間是絕對囚禁不住祂。​所以祂能復活回天...

今點解上帝吾直接影響人嘅思想...令人信佢就係上帝...
beebeechan
今點解上帝吾直接影響人嘅思想...令人信佢就係上帝...

kinghung613152 發表於 2011/12/17 12:10

這個問題, 與甚麼三位一體扯不上關係.
莫非耶神不是三位一體你便馬上信咩?
ali
发现RGB三原色是在18世纪,离开公元325年尼西亚会议通过3合1离天万丈远。原子更加系往后嘅事情。做乜唔讲埋日本有套卡通叫三一万能侠、星星月亮太阳又系有3样野捞埋一齐、3丝炒米粉又系3样野炒埋一碟、装香每一注都系3支香啦、叉鹅饭=叉烧+烧鹅+饭,又系同耶和华+耶稣+圣灵画上等号?。。。。嗰D愚昧嘅基督徒要作古仔可以有千百样野系3 in 1(咖啡、糖、奶粉都系)。

quote:“之後佢仲講耶穌死在十字架是要到陰間接受審訊去證明在人間三十三年​的人生毫無人格上的缺陷。陰間和人間是絕對囚禁不住祂。”

你问下圣经边一章边一节有提过?你解释其实耶稣欠落人地钱,被大耳窿起钉。但系大命钉唔死跟住着咗几日草,后来行踪被发现咪以为耶稣复活咯。D人几蠢都有!!!
beebeechan
你问下圣经边一章边一节有提过?

ali 發表於 2011/12/17 15:38

唔知你讀過瑪竇福音耶穌在約旦河受洗的描述未呢
ali
即系kjv边一章节呀?你知我『毒』瘾唔深架啦!
beebeechan
即系kjv边一章节呀?你知我『毒』瘾唔深架啦!
ali 發表於 2011/12/17 16:10

直頭係無知添哩,
乜 kjv 與 NASB, 與思高聖經章節段落唔一樣架咩!
kinghung613152
发现RGB三原色是在18世纪,离开公元325年尼西亚会议通过3合1离天万丈远。原子更加系往后嘅事情。做乜唔讲埋日本有套卡通叫三一万能侠、星星月亮太阳又系有3样野捞埋一齐、3丝炒米粉又系3样野炒埋一碟、装香每一注都系3支香啦、叉鹅饭=叉烧+烧鹅+饭,又系同耶和华+耶稣+圣灵画上等号?。。。。嗰D愚昧嘅基督徒要作古仔可以有千百样野系3 in 1(咖啡、糖、奶粉都系)。

佢嘅意思應該係話三位一體的概係簡單的物理學現象,而不是深不可測的奧秘​。任何事物都離不開(陰、陽、中)三大屬性的結合
不過都吾岩
抽刀斷水
回復 7# kinghung613152

如果係「四」之數,又可以解釋既姐:春夏秋冬、梅蘭菊竹、蒸炒煮炖……
ali
quote:"佢嘅意思應該係話三位一體的概係簡單的物理學現象,而不是深不可測的奧秘​。任何事物都離不開(陰、陽、中)三大屬性的結合
不過都吾岩"

我当然明白出文者嘅意思啦!我正是指出将唔合理的3合1变成合理之荒谬!(陰、陽、中)相对耶和华、耶稣、圣灵吗?耶稣系陰抑或陽呀?

2之数都好多真理啦;道家之陰&陽,On & Off, 2进制之0 & 1,正 & 负,男 & 女,天&地。。。。
5之数;每只手有5只手指,每只脚有5只脚趾,五行系指金、木、水、火、土,基督教有五旬节,5饼2鱼。。。
ali
bbc:
蠢蛋!kjv系無『瑪竇福音』嘅,唔通你可以搵到?!
beebeechan
bbc:
蠢蛋!kjv系無『瑪竇福音』嘅,唔通你可以搵到?!
ali 發表於 2011/12/19 17:18

這是你蠢啫。

美國只有奧巴馬總統,沒有歐巴馬當總統?
唔通你可以搵到?
ali
我去斋铺買马豆糕,但俾错咗马蹄糕就肯定唔收货啦!
bbc好很燥喔,系咪阿妈个大家姐嚟咗探你呀?要心平气和,唔好动气。。。咁我真系响本kjv version搵唔到『瑪竇福音』丫吗!
beebeechan
咁我真系响本kjv version搵唔到『瑪竇福音』丫吗!

ali 發表於 2011/12/19 17:53

咁你本kjv (唔使version架哩, ver 兩次托咩!!) 內也沒有天主, 沒有梅瑟, 更沒有聖神.
你痴得好雪白
ali
quote:"咁你本kjv (唔使version架哩, ver 兩次托咩!!) 內也沒有天主, 沒有梅瑟, 更沒有聖神.
你痴得好雪白"

主要担心你对"version"Lee个意思仲未搞清楚,所以同你强调一下。kjv有嗰叫做耶和华、摩西、圣神系咪即系圣灵呀?乜你。。咁無爱心架,我没有受过死。。啊应该没有受过洗,二十几岁舊女友带我去教会,我先至第一次睇过本黑皮红边嘅神话故事书。後来掟咗煲就更加無睇啦!其实我比好多教徒都睇多好多圣经了!
beebeechan
其实我比好多教徒都睇多好多圣经了!

ali 發表於 2011/12/20 00:06

有條友話: "其實我都比好多病人食多好多藥了"
(咁呢條友係咪健康會好d架?)
膠展會開幕, 一定要搵你剪彩
ali
quote:"膠展會開幕, 一定要搵你剪彩"

你做展品就真系無得顶咯! 又俾我入一野!
beebeechan
quote:"膠展會開幕, 一定要搵你剪彩"

你做展品就真系無得顶咯! 又俾我入一野! ...
ali 發表於 2011/12/20 12:34

有野入左黎咩?
呵呵。。。你好威猛囉。。
啊。。啊。。啊
ali
咁我紧系唔够鬼佬神职人员咁嘅Size啦,可能你已经松弛嗮了。。。