沙文
係因為成年人被神父雞姦之風險系數較嬰兒低唔得咩?

港天主教徒增長上升 去年3500成人領洗

據公教報報導,天主教教區統計顯示,近年本港天主教信徒增長上升,單於去年就有6,200人領洗,其中成人佔一半以上。綜合統計現時全港天主教信徒人數達53萬,其中本地信徒佔35萬,菲傭及暫居香港的外籍信徒佔18萬。

天主教教區轄下的建築及發展委員整理了1954年至2011年的「教區教務統計數據」,內容涵蓋堂區發展、神職及修會人員、牧務情況、教育機構及社會福利機構,從中窺見天主教在港發展的起跌及趨勢。

天主教陳志明副主教表示,天主教早年的飆升時期在1954至74年間,信徒增加了20萬,是與大量內地難民湧入香港有關。而近年教區加強慕道期及領洗後的培育,教徒增長率有上升趨勢,去年領洗人數達6,200人,其中成人領洗3,500人,嬰兒領洗2,700人。

負責統計的研究小組主席馮志強認為,領洗人數的成人比例增加、嬰兒領洗減少,反映更多人是經過長期慕道才加入教會,反應教區的發展是從「量」的增加趨向質素的提升。

此外,統計數據亦顯示天主教學校的信徒學生比例大減,從以往66%減少至8%,而在學校工作的神父、向社會福傳的司鐸人手比例上亦見減少。
http://www.gospelherald.com.hk/n ... F%E4%B8%BB%E6%95%99
抽刀斷水
統計數據亦顯示天主教學校的信徒學生比例大減,從以往66%減少至8%
沙文 發表於 2012/2/3 13:13

莫非計分方法改變了?還是與校本管理條例有關?
沙文
回復 2# 抽刀斷水

要標榜「其中成人佔一半以上」就夠過癮啦。即係以前通常係BB仔佔一半以上
抽刀斷水
回復  抽刀斷水
成人領洗3,500人,嬰兒領洗2,700人
沙文 發表於 2012/2/5 07:01

都唔多得好多咋。
沙文
係呀,您知點解嗎?因為
赧罪的聖洗,只有一個。
霸王硬上弓的聖洗,就有好多個。
beebeechan
係呀,您知點解嗎?因為
赧罪的聖洗,只有一個。
霸王硬上弓的聖洗,就有好多個。 ...
沙文 發表於 2012/2/7 07:09

咁女人都唔係一生人只扑一次,
但豬就只有一隻

講番正經話, 聖洗也不是種種洗都有效既.
無效用既聖洗, 洗頭, 浸身咁唶.
邪門異教既洗, 跟本不是認可的聖洗.
沙文
咁女人都唔係一生人只扑一次,
但豬就只有一隻
beebeechan 發表於 2012/2/6 16:09

講番正經話,都未必啫。
豬女被神父強姦後羞憤自戕,咁就一生人只扑一次啦嘛
beebeechan
講番正經話,都未必啫。
豬女被神父強姦後羞憤自戕,咁就一生人只扑一次啦嘛 ...
沙文 發表於 2012/2/7 09:33

無姦不歡,你有病!
無謂醫,屣藥。
沙文
您估神教友被神父強姦,我就好歡喜咩?
係神父歡喜咋
ali
quote:“還是與校本管理條例有關?”

校本条例都影响好大!令到教会学校少咗好多学位嘅控制权,就算洗咗礼都無把握一定有学位(当然系讲名校啦)。

咁成人受洗嘅人里面,有没有细分年龄呀?会唔会天主教坟场有vacant,所以多咗公公婆婆洗礼哩?几十年前教会就系用奶粉、面粉、坟墓来吸引人架啦!
beebeechan
唔信教的亞公亞婆真係唔鐘意陰宅在天主教墳埸哩, 因為無香食, 鬼佬餐唔岩胃口, 日日捱餓, 做餓鬼。 俾幅地佢都唔會要。