newblood2012

各位巴絲打, 覺唔覺信主個幾年(我係讀書時開始信)有D浪費左自己時間
同冇好好建立到自己價值觀?(神會幫助, 保守), 當醒覺現實
是有很大出入時(人只睇成果, 就算基督徒本身都會, 但亦無可厚非,始終我地活係現實當中)當然自己冇獨立思考係自己問題, 但真心覺得信神幫助同祈禱可能會削弱一個人理性分析解決問題能力同令人意志力低一D(對比無神論/信自己既人)
匿名
應該POST係閒聊區至岩.....^^''
beebeechan
各位巴絲打, 覺唔覺信主個幾年(我係讀書時開始信)有D浪費左自己時間
同冇好好建立到自己價值觀?(神愛你, 明 ...
newblood2012 發表於 2012/5/8 01:41

你飲一杯水, 覺的淡而無味, 味寡得很. 我飲一杯水, 覺清甜解喝
即使你去實驗室很客觀地去分析水溫, pH, 含礦成份, 大家都是一樣.

飲的人心境, 需要不同.

水是好味/不好味的問題, 你只顧客觀地去化驗水的質,  認為這瓶水不應該好味...
我卻是去探討飲者的心境而已. 你認為那分析方法比較正確呢?

若你只用你個人的主觀便判定水是不好味....我未必要同意你
潔瑩
回頭看覺得浪費了時間,是因為自己成長了,放下了曾經執着的事物。在個人可能是宗教,在我可能是讀書成績,在其他人可能是某人某事。

一切經歷都是有價值的,儘管此時此刻心境覺得自己好笨。
抽刀斷水
回覆 4# 潔瑩

對極。

成長,往往就會看到自己過去的不是。時間並沒有浪費,相反,你的經歷正為自己的生命增添色彩,也是屬於你自己成長的一部分。
hellboy
你飲一杯水, 覺的淡而無味, 味寡得很. 我飲一杯水, 覺清甜解喝
即使你去實驗室很客觀地去分析水溫, pH, 含礦成份, 大家都是一樣.

飲的人心境, 需要不同.

水是好味/不好味的問題, 你只顧客觀地去化驗水的質,  認為這瓶水不應該好味...
我卻是去探討飲者的心境而已. 你認為那分析方法比較正確呢?

若你只用你個人的主觀便判定水是不好味....我未必要同意你
beebeechan 發表於 2012/5/8 05:20

如果把水改做屎,情況又如何?
hellboy
同冇好好建立到自己價值觀?(神會幫助, 保守), 當醒覺現實
是有很大出入時(人只睇成果, 就算基督徒本身都會, 但亦無可厚非,始終我地活係現實當中)當然自己冇獨立思考係自己問題, 但真心覺得信神幫助同祈禱可能會削弱一個人理性分析解決問題能力同令人意志力低一D(對比無神論/信自己既人)

我覺得自己信主個幾年,成個人都痴晒線,聽聖經教導想掉棄自己身邊的一切,包括家人朋友……,就喺為左去信耶穌,不停地讀聖經、祈禱和傳福音,諗翻起現在真的很後悔,覺得自己很低能很弱智很白痴,送左幾多羊牯入耶穌呢隻惡魔嘅口,又浪費了幾多寶貴光陰,我自知罪孽深重,對自己唔住,對好多人唔住,唯有再加把勁引領其他人離教,救得一個得一個,希望可以力挽狂瀾,用真誠去贖我的重罪。