沙文
由細路仔開始,我就發覺世界上係有一些問題係諗極都唔通嘅。到現在我都係咁樣認為。

其中一樣係:點解盲公要戴墨鏡?

抽刀斷水
沙文兄的思路歷程真有趣。

我試答:某些盲公雙眼係翻白或者萎縮既,望落可能令人情緒不安,佢地怕嚇親其他人,所以咪戴墨鏡遮一遮囉。

我都有個由細路到依家既問題:坐巴士上層既時候假如翻側,在當時要做些甚麼才能令自己受傷機會減至最低?

沙文
係諗唔到嘛,個問題就幾有趣,沙文兄的思路歷程就冇趣。

古代冇墨鏡時,盲公都係反白眼隨街走,大家都接受嘅。而幾時開始情緒不安呢?盲公冇理由會知道自己是否反白眼,要有人話佢知:「盲公陳,您反白眼令我情緒不安,不如戴副黑超啦。」但係,邊個會咁抵死,傷盲公陳的自尊心呢?我又唔覺盲公反白眼令我不安喎,您會嗎?是否有人整蠱盲公,話「你反白眼好樣衰」,以訛傳訛,做成呢個傳統呢?我地應唔應該話俾盲公聽,「其實我地唔介意您反白眼嫁,您唔駛戴黑超扮有型嫁」咁呢?

睇古代戲入便嘅海盜,通常就有獨眼龍眼罩,似乎是符合您的解釋,但奇怪的是,如果古代戲中有兩隻眼都盲之人,例如,盲俠佢又唔會戴兩個眼罩顧喎,點解呢?

---------------------------------------------------------
至於您的有趣問題,我都有諗過,例如升降機斷纜,在將要觸地前跳高,有冇用呢?

抽刀斷水
我諗,話比盲公陳知既人,可能係佢既親人或者老死,為左盲公陳著想先提一提佢,咁樣應該唔太傷佢自尊掛?

古代好多街童都好頑皮,成日整蠱盲公,咁現代戴左黑超,有型好多,而且細路可能因為唔知佢真盲定假盲而唔夠膽出手,亦為保障盲公陳免受傷害之法也。

至於盲俠嘛,武功高強,就梗係唔怕啦。
龍井樹
冇墨鏡, 可以好似鐵勾船長咁用繩縛塊銅錢遮住o者.
唔只反白眼鬼鬼鼠鼠, 有 d盲佬成個眼球冇左淨番個窿, 真係會嚇親細路架喎.
沙文
盲公有枝竹家嘛,街童好似教徒咁儍咩?
龍井樹
街童又真係幾傻架, 走去笑邪教徒以利沙個光頭, 慘被耶和華差遣獅子將其活活撕開.
抽刀斷水
原帖由 沙文 於 2007-8-27 15:04 發表
盲公有枝竹家嘛,街童好似教徒咁儍咩?

咪就係黑超有霸氣,嚇得下人嘛。
訪客得得b
你見到的盲人未必是全盲的,或許尚餘百份之十,百份之五的視力。為了保護眼球不受強光傷害,所以要帶上墨鏡。
酒井明
那麼,一些患有白內障,嚴重得看不見的人,會不會也因為這樣而戴墨鏡?
訪客得得b
原帖由 酒井明 於 2007-8-27 18:38 發表
那麼,一些患有白內障,嚴重得看不見的人,會不會也因為這樣而戴墨鏡?

要查看白內障資訊,網上容易得很啦。http://www.vghks.gov.tw/oph/education/cataract.htm
訪客得得b
講開“諗吾到”,阿女剛才都問左我一個我答不到的問題。

話說跟她游完水後去食飯,飯後出到店子門口正好下着大雨,
我打好傘就叫她跟着傘下走,以免被雨水淋濕身後患上感冒。

她後來問我,為何說被雨水淋濕身會患上感冒,
但點解又不怕在游水時患上感冒呢?

我起初以為只是一個簡易問題,但想了一下,又始終想不出答案出來。
沙文
b哥解決左我個童年問題, 我又試下解答令千金的童年問題

因為上左水就會受windchill影响, 會更加凍
http://en.wikipedia.org/wiki/Windchill
訪客得得b
原帖由 沙文 於 2007-8-27 23:16 發表
b哥解決左我個童年問題, 我又試下解答令千金的童年問題

因為上左水就會受windchill影响, 會更加凍
http://en.wikipedia.org/wiki/Windchill

係播,水裡面沒有風,就沒有那種陣寒陣暖的效應啦。
ok破案!
抽刀斷水
原帖由 訪客得得b 於 2007-8-28 00:11 發表

係播,水裡面沒有風,就沒有那種陣寒陣暖的效應啦。
ok破案!

仲有一點,就是當水由液體蒸發成氣體(或由固體冰溶解為液體)時,會吸走一種名叫 latent heat 的熱能,因此身體在濕濕地時會零舍凍(就算無風都會凍),天氣乾燥時汗水蒸發容易就感到零舍涼快,而在溶雪時總會感到特別凍(要加拿大的沙文兄核實)。
沙文
讀書果陣, 有新生入學俾老鬼整蠱,吼佢瞓著覺,將佢隻手浸入暖水,佢就會發夢痾尿,賴尿在牀上。

據稱成功率係好高嘅。點解會咁嘅呢?
酒井明
近來睇電視,我都有樣野唔明.........
點解D廚師,尤其係D自稱、人地稱為大廚o既人,出場時一定會戴一頂白色高帽?除o左教人地識別佢係一個廚師之外,有冇其他含意?
抽刀斷水
原帖由 酒井明 於 2007-9-12 10:22 發表
近來睇電視,我都有樣野唔明.........
點解D廚師,尤其係D自稱、人地稱為大廚o既人,出場時一定會戴一頂白色高帽?除o左教人地識別佢係一個廚師之外,有冇其他含意? ...

分別有希臘及巴黎的兩個傳說:

今天世界各地廚師頭上都戴一頂白色的高帽子,這裡面有一段很有趣的故事。

古希臘國內曾經發生了一場暴亂,一些希臘人為了避難逃到了廟宇裡。在這些難民中有不少著名的廚師,廚師們像教士那樣隱居起來,一方面換來了安全,另一方面又可以為其他教士做飯,繼續他們的烹調技藝。然而他們卻有一點不滿足,他們不願意與其他教士一樣戴黑帽子。為了以示區別,他們請求戴白色的帽子。最後,他們的請求得到了滿足。

這個主意很快就傳播開來。廟宇外的廚師也紛紛效仿。而今天白帽子幾乎成了廚師們的標誌。

======

在飯店、餐館裡,每個廚師都戴有一頂白顏色的高帽。對廚師戴白高帽的由來,還有一段十分有趣的故事呢。

據說,200多年以前,法國有位名廚叫安德范?克萊姆。他是十八世紀巴黎一家著名餐館的高級主廚。安德范性格開朗風趣且很幽默,又愛出風頭。一天晚上,他看見餐廳裡有位顧客頭上戴了一頂白色高帽,款式新穎奇特,引起全館人的注目,便刻意效仿,立即定制了一頂高白帽,而且比那位顧客的還高出許多。他戴著這頂白色高帽,十分得意,在廚房裡進進出出,果然引起所有顧客的注意。很多人感到新鮮好奇,紛紛趕來光顧這間餐館。這一效應竟成為轟動一時的新聞,使餐館的生意越來越興隆。後來,巴黎許多餐館的老闆都注意到了這頂白色高帽的吸引力,也紛紛為自己的廚師定制同樣的白高帽。

久而久之,這白色高帽便成了廚師的一種象徵和標誌,演變到如今,幾乎世界各地的廚師都普遍戴上了這白色的帽子。白色高帽便成了廚師維護食品衛生的工作帽。

更有趣的是,有關部門還制訂了戴帽的標準:根據廚師技術水平的高低和廚師工齡的長短,分別規定廚師所戴帽子的高低,使人們一看帽子便知道這位廚師的烹任水平,帽子越高,手藝也就越高超。

廚師常戴的帽子,最高的竟達35厘米,所以,在法國,人們總愛用「大帽子」這一稱號稱呼那些技術水平高、有名氣的老烹調師。

http://zhidao.baidu.com/question/34688527.html
酒井明
係咪架.........? 你講到似層層,不過,好重故仔feel 喎......
係呀,另外有樣野都想問下:點解中學女生著o既校裙,硬係日本妹會著得比香港o既女仔好睇好多呢? 我問過一個同事,佢講過個答案我聽........不過我都想問下大家意見。
抽刀斷水
原帖由 酒井明 於 2007-9-12 16:23 發表
點解中學女生著o既校裙,硬係日本妹會著得比香港o既女仔好睇好多呢?

又唔覺喎,各花入各眼囉。